Pretekli dogodki: Dnevi slovenskega kapitalskega trga

ponedeljek, 27. marec 2023

DNEVI SLOVENSKEGA KAPITALSKEGA TRGA

V ponedeljek, 27. marca in torek, 28. marca, je v hotelu Lev potekal dvodnevni dogodek Dnevi slovenskega kapitalskega trga, ki ga je organizirala Agencija za trg vrednostnih papirjev v sodelovanju z borznoposredniškimi družbami, bankami, družbami za upravljanje, Ljubljansko borzo in Centralno klirinško depotno družbo. Namen dogodka je bil približati slovenski kapitalski trg vsem udeležencem na trgu:
  • podjetjem kot možnost vira dodatnih finančnih sredstev za njihovo rast in razvoj,
  • malim vlagateljem kot zaupanja vrednega in dolgoročno donosnega.
Dogodek se je odprl z novinarsko konferenco, na kateri so sodelovali največji poznavalci in oblikovalci trga kapitala v Sloveniji. Minister za finance Klemen Boštjančič, je poudaril, da je razvoj kapitalskega trga ena od prioritet finančnega ministrstva. Tako je vlada pred kratkim sprejela strategijo razvoja kapitalskega trga, s ciljem, da slovenski trg doseže status razvijajočega trga (angleško emerging market status − EMS), saj trenutno organiziranega trga, ki ga v Sloveniji upravlja Ljubljanska borza, vlagatelji ne prepoznajo kot enega od naložbenih priložnosti. 

Vsebine predstavitev za slovenska podjetja, ki imajo skromno vlogo na kapitalskem trgu pri pridobivanju kapitala, so bile namenjene spodbujanju podjetij k izdaji in uvrstitvi svojih vrednostnih papirjev na borzo. Slovenska podjetja praviloma ne prepoznajo možnosti pridobivanja dodatnih finančnih sredstev za svojo rast in razvoj na kapitalskem trgu in se praviloma zadolžujejo pri bankah. Podobna miselnost prevladuje tudi pri malih vlagateljih, kjer je glavni vir varčevanje prek bančnih depozitov. Namen predstavljenih vsebin je bil povečati zanimanje za udeležbo podjetniškega sektorja in gospodinjstev na kapitalskem trgu.